Tenger adta kulináris örömök! A halak és a tenger gyümölcsei nemcsak ízletesek, hanem könnyen emészthető és egészséges ételek is. Legyen az egy bouillabaisse, spanyol paella vagy - kicsit fantáziadúsabban - nyelvhal burgonyapogácsán. Ebben a könyvecskében minden alkalomra találni megfelelő receptet. A függelék praktikus tanácsai a gyakorlatlanoknak is megkönnyítik a halas és a tenger gyümölcseit felhasználó ételek elkészítését.
Egy kis kóstoló
Füstölt lazacos, póréhagymás pástétom zöldmártással
Hozzávalók 10 személyre
1,5 l halalaplé
30 nagyon kicsi póréhagyma fehér része
10-15 nagy parajlevél
55 dkg hosszú, füstölt lazacszelet
só és őrölt fekete bors
rucolalevél a díszítéshez
A zöldmártáshoz:
10 dkg kemény szárától megtisztított vízitorma
5 dkg finomra vágott turbolyalevél
5 dkg finomra vágott kaporlevél
5 dkg petrezselyem
néhány csepp citromlé
só és őrölt fekete bors
3,5 dl créme fraiche vagy tejföl
1. A halalaplevet nagy fazékban felforraljuk, hozzáadjuk a póréhagymát, kisebb lángot 20 percig főzzük, lecsepegtetjük, hagyjuk kihűlni.
2. A parajt forrásban lévő vízben 30 másodpercig főzzük, leszűrjük, és hideg vízzel gyorsan lehűtjük, vagyis blansírozzuk. A leveleket óvatosan, egyenként kiemeljük, papír törlőkendővel vagy konyharuhával leszárogatjuk. A szárakat éles késsel kivágjuk.
3. Pástétomforma aljára (1 literes, 21 x 10 cm) frissen tartó fóliát fektetünk. Az aljára és a falára néhány füstölt lazacszeletet helyezünk, az egyik felén jó darabon lógjon túl a formán. Egy réteg parajlevelet fektetünk rá, és azt is túllógatjuk az egyik oldalán.
4. Két réteg póréhagymaszálat hosszában szorosan lerakunk a pástétomos forma aljára, jó erősen megsózzuk, megborsozzuk. Erre rétegenként a maradék lazac felét, majd póréhagymát, sót és borsot teszünk. A maradék lazaccal, egy póréhagymaszállal és egy réteg fűszerrel lezárjuk. A kilógó lazacszeleteket és parajleveleket visszahajtjuk a töltelékre, és lefedjük a fóliával. Kivágunk a pástétomos forma méretének megfelelő kartondarabot, és dupla réteg alufóliát tekerünk köré. Ezt fedőként ráhelyezzük a pástétomos formára, és egykilós súllyal, vagy konzervekkel lenyomatjuk. 4 órára hideg helyre tesszük.
5. A zöldmártáshoz a vízitormát a zöldfűszerekkel, kevéske vízzel pürésítjük, majd szitán átnyomjuk, citromlevet adunk hozzá, sóval, borssal fűszerezzük. Belekeverjük a créme fraiche-t, illetve a tejfölt, lefedjük fóliával, majd hideg helyre tesszük.
6. Tálaláskor a pástétomot felszeleteljük, tányérokra rakjuk, 1-1 kanál zöldmártással és rukolalevelekkel díszítve kínáljuk.