Gasztronómia > Főzőiskola Ínyenceknek

Halak és a tenger gyümölcsei
Kiadás éve:
2007
Borító:
kartonált
Méret:
21 x 24 cm
ISBN:
9789639731059
Halak és a tenger gyümölcsei
Le Cordon Bleu
Bolti és Online ár:
2 595 Ft
Az árak tartalmazzák az Áfá-t!
db

Tenger adta kulináris örömök! A halak és a tenger gyümölcsei nemcsak ízletesek, hanem könnyen emészthető és egészséges ételek is. Legyen az egy bouillabaisse, spanyol paella vagy - kicsit fantáziadúsabban - nyelvhal burgonyapogácsán. Ebben a könyvecskében minden alkalomra találni megfelelő receptet. A függelék praktikus tanácsai a gyakorlatlanoknak is megkönnyítik a halas és a tenger gyümölcseit felhasználó ételek elkészítését.

Egy kis kóstoló

Füstölt lazacos, póréhagymás pástétom zöldmártással

Hozzávalók 10 személyre

1,5 l halalaplé

30 nagyon kicsi póréhagyma fehér része

10-15 nagy parajlevél

55 dkg hosszú, füstölt lazacszelet

só és őrölt fekete bors

rucolalevél a díszítéshez

A zöldmártáshoz:

10 dkg kemény szárától megtisztított vízitorma

5 dkg finomra vágott turbolyalevél

5 dkg finomra vágott kaporlevél

5 dkg petrezselyem

néhány csepp citromlé

só és őrölt fekete bors

3,5 dl créme fraiche vagy tejföl

1. A halalaplevet nagy fazékban felforraljuk, hozzáadjuk a póréhagymát, kisebb lángot 20 percig főzzük, lecsepegtetjük, hagyjuk kihűlni.

2. A parajt forrásban lévő vízben 30 másodpercig főzzük, leszűrjük, és hideg vízzel gyorsan lehűtjük, vagyis blansírozzuk. A leveleket óvatosan, egyenként kiemeljük, papír törlőkendővel vagy konyharuhával leszárogatjuk. A szárakat éles késsel kivágjuk.

3. Pástétomforma aljára (1 literes, 21 x 10 cm) frissen tartó fóliát fektetünk. Az aljára és a falára néhány füstölt lazacszeletet helyezünk, az egyik felén jó darabon lógjon túl a formán. Egy réteg parajlevelet fektetünk rá, és azt is túllógatjuk az egyik oldalán.

4. Két réteg póréhagymaszálat hosszában szorosan lerakunk a pástétomos forma aljára, jó erősen megsózzuk, megborsozzuk. Erre rétegenként a maradék lazac felét, majd póréhagymát, sót és borsot teszünk. A maradék lazaccal, egy póréhagymaszállal és egy réteg fűszerrel lezárjuk. A kilógó lazacszeleteket és parajleveleket visszahajtjuk a töltelékre, és lefedjük a fóliával. Kivágunk a pástétomos forma méretének megfelelő kartondarabot, és dupla réteg alufóliát tekerünk köré. Ezt fedőként ráhelyezzük a pástétomos formára, és egykilós súllyal, vagy konzervekkel lenyomatjuk. 4 órára hideg helyre tesszük.

5. A zöldmártáshoz a vízitormát a zöldfűszerekkel, kevéske vízzel pürésítjük, majd szitán átnyomjuk, citromlevet adunk hozzá, sóval, borssal fűszerezzük. Belekeverjük a créme fraiche-t, illetve a tejfölt, lefedjük fóliával, majd hideg helyre tesszük.

6. Tálaláskor a pástétomot felszeleteljük, tányérokra rakjuk, 1-1 kanál zöldmártással és rukolalevelekkel díszítve kínáljuk.

További könyveink ebben a kategóriában

további könyvek