Gasztronómia > Nélkülözhetetlen...

Nélkülözhetetlen desszertek
Kiadás éve:
2007
Oldalszám:
304 oldal
Borító:
kartonált
Méret:
20 x 28 cm
ISBN:
9789639731141
Nélkülözhetetlen desszertek
Wendy Stephen
Bolti és Online ár:
5 495 Ft
Az árak tartalmazzák az Áfá-t!
db

Desszertet rendszerint nem azért eszünk, hogy éhségünket csillapítsuk, hanem azért, hogy kellemes ízekkel, örömmel fejezzük be az étkezést. A desszert élvezet, nem táplálék...

... A többi fűszerhez hasonlóan a cukor is az arab kereskedelmi utakon jutott el a nyugati világba. Amikor először felbukkant, csak rendkívül kis mennyiségben lehetett hozzájutni, és gyógyszerként alkalmazták. Fehér aranynak nevezték, és elképesztően drága volt. A következő néhány évszázadban a gazdagok, hogy megmutassák, mennyire tehetősek, mindent megszórtak cukorral. A 15. században Itáliában visszatértek az arab hagyományokhoz, és csak bizonyos ételeket cukroztak meg...

...A jól megrakott asztal, a rengetek fogás mindig is azt szolgálta, hogy látványosan érzékeltesse a gazdagságot, de a 16. században már előfordult, hogy a desszert felszolgálása előtt leszedték az asztalt. Maga a szó a francia desservie szóból származik, ami azt jelenti, hogy "leszedni", "újrateríteni" az asztalt. Elvitték a tálakat, lesöpörték a morzsákat. Előfordult, hogy a desszertet egy másik szobában (vagy másik épületben!) szolgálták fel a vendégeknek. A viktoriánus Angliában kialakult az a hagyomány, hogy a desszert felszolgálása előtt még az abroszt is leszedték.

Noha sok régi és hagyományos desszertet ismerünk, az elmúlt évszázadokban seregnyi új recept született. A hűtőszekrény feltalálása, a szállítás fejlődése, a földrajzi felfedezések következtében több százféle terményt, gyümölcsöt szállíthattak a világ egyik részéből a másikba, továbbá az Óvilág megismerte a csokoládét, a fűszereket, a cukrot - és ez mind megszámlálhatatlan új recepttel gazdagította az emberiséget...

... A különböző nemzetek ételeihez hasonlóan a desszertek is hol divatosak, hol nem. Az otthon készíthető zselével az égvilágon mindent bevontak az 1940-es és 1950-es években, a sült fagylalt és a Fekete-erdő torta a hetvenes évek kedvence volt, a nyolcvanas években a tiramisu aratott mindent elsöprő diadalt, a kilencvenes években pukkadásig tömhettük magunkat ragacsos datolyapudinggal és a mindenütt felbukkanó créme brulée-vel.

És ki tudja, miket hoz az új évezred...

(Fordította Borus Judit)

 

További könyveink ebben a kategóriában

további könyvek