Bármilyen tésztát szeretnénk is készíteni - vajas omlós tésztát, levegős leveles tésztát vagy sima, fényes égetett tésztát -, a könyv leírásai alapján könnyedén sikerül. Különböző ízletes töltelékekkel minden alkalomra pillanatok alatt elővarázsolhatjuk a megfelelő ételt: kényeztesse magát és vendégeit gombás vagy paprikás quiche-sel, szalonnás burgonyalepénnyel vagy sonkás gougere-rel.
Egy kis kóstoló
Póréhagymás flamiche brie sajttal
Hozzávalók 4-6 személyre:
A tésztához:
25 dkg búzaliszt
1 teáskanál só
6 dkg vaj
1 tojás
1 tojássárgája
A töltelékhez:
6 dkg darabolt vaj
40 dkg póréhagyma vékonyra szeletelt fehér része
15 dkg brie sajt
1 tojás
1 tojássárgája
2,5 evőkanál créme double (zsíros tejszín)
puha vaj a sütőformához
1 felvert tojás
1. A tésztához a lisztet a sóval tálba szitáljuk. Ujjbegyünkkel belemorzsoljuk a vajat, amíg a liszt finoman morzsássá válik. Közepébe mélyedést nyomunk, és beleütjük a tojást, a tojássárgáját, majd öntünk hozzá 2,5 evőkanál vizet. Jól összegyúrjuk, és a tésztát gömbölyűre formáljuk. Frissen tartó fóliába csomagoljuk, 20 percre hideg helyre tesszük.
2. A töltelékhez a vajat egy mély serpenyőben felolvasztjuk, és a póréhagymát, fedő alatt, 5 percig pároljuk benne. Levesszük a fedőt, és további 5 perc alatt elfőzzük a hagyma levét, de ügyeljünk, hogy a póré ne piruljon meg. Majd a hagymát szűrőbe téve hideg helyen hűlni hagyjuk.
3. A sütőt 170 oC-ra előmelegítjük. Kivajazunk egy kb. 20 cm átmérőjű quiche-formát. A tésztát elfelezzük. Az egyik felét lisztezett deszkán 3 mm vékonyra kinyújtjuk. Az előkészített formát kibéleljük vele, körben 1 cm-rel nagyobbra hagyva a tésztát. A tészta másik felét kb. 22,5 cm átmérőjű körlappá kinyújtjuk, és felhasználásig hideg helyre tesszük.
4. A brie fehér kérgét eltávolítjuk, és a sajtot kis kockákra vágjuk. A póréhagymát elosztjuk a tésztával bélelt formában, és a sajttal megszórjuk. A tojást és a tojássárgáját a tejszínnel felverjük, majd a póréhagymára és a sajtra öntjük. A tészta szélét felvert tojással megkenjük, rátesszük a másik lapot. A két lapot egyforma nagyságúra igazítjuk, jól összenyomjuk, így lezárjuk. A tészta szélét elegyengetjük, és a forma széléhez nyomjuk. A pite tetejét tojással megkenjük, és 10 percre hideg helyre tesszük. Ezután újból megkenjük tojással, majd a sütőben 40-45 perc alatt aranyszínűre sütjük. A tortát kis ideig a formában pihentetjük, majd kivesszük, és szeletelés előtt még 5 percig süteményrácson hagyjuk hűlni.
(Fordította: Bíró Ágnes)
ISBN: 9789639731073