A burgonya a kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozásban fontos szerepet játszik. Az egyik legváltozatosabban elkészíthető étkezési alapanyag, az emberiség egyik fő tápláléka. Mivel a burgonya nagyjából semleges ízű, minden ízzel könnyen kombinálható. Ez a gyönyörű fotókkal illusztrált, praktikus kis kézikönyv minden ízlésnek kínál megfelelőt: vegetariánusok, húsimádók, fogyókúrázók, de legfőképp a burgonyakedvelők forgathatják élvezettel.
Tartalom:
Bevezetés
Levesek, saláták
Harapnivalók
Köretek
Főételek
Rakott ételek, húsos piték, tészták
Receptmutató
Egy kis izelítő:
Spanyol parasztreggeli - 4 személyre
Hozzávalók
70 dkg burgonya
8 dkg parasztkolbász
8 tojás
1 kis doboz hámozott paradicsom
1 zöldpaprika
1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
3 dkg fekete olajbogyó
3 evőkanál olívaolaj
só
bors
petrezselyem
pirospaprika
1. A megtisztított, kockára vágott burgonyát sós vízben 10 percig főzzük. Leszűrjük és félretesszük.
2. Megforrósított olajon üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát és a zúzott fokhagymát.
3. Hozzáadjuk a paradicsomot a levével együtt. Kis lángon 10 percig főzzük.
4. Hozzáadjuk a felkarikázott kolbászt, a csíkokra vágott zöldpaprikát, a kimagozott olajbogyót és a burgonyát. Meghintjük pirospaprikával. Állandó keverés mellett 5 percig főzzük.
5. Átöntjük egy lapos tűzálló tálba. A krumplis keverékbe 8 mélyedést nyomunk és egyenként beleütjük a tojásokat. Sóval, borssal ízesítjük.
6. Előmelegített, 220 oC-os sütőben 5-6 percig sütjük, amíg a tojásfehérje megszilárdul. Frissen vágott petrezselyemmel megszórva tálaljuk. Pirítóst kínálunk hozzá.
(Fordította: Piros Christa)