A kínai konyha az ízek, színek, illatok és az alapanyagok harmóniájára törekszik. Ebben a könyvben 120 olyan receptet gyűjtöttünk össze, amelyek Kína főbb régióira jellemzőek és a nyugati világban is népszerűek. Az ínycsiklandó fogások között szerepelnek levesek, elő- és főételek, zöldségekből, rizsből és tésztából készült fogások és desszertek. A recepteket könnyű elkészíteni, mert lépésről lépésre fotókon is bemutatjuk az egyes fázisokat.
Egy kis izelítő:
Zöldséges tofutál
4 személyre
Hozzávalók:
40 dkg tofu
1 cukkini
8 dkg brokkolirózsa
2 szál szárzeller
1 csomó újhagyma
40 dkg friss parajlevél
2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál mogyoróolaj
rizs a tálaláshoz
A mártáshoz:
2 evőkanál világos szójaszósz
4,2 dl zöldségleves
1 evőkanál hoisinmártás
1 evőkanál szezámolaj
1/2 teáskanál őrölt, csípős pirospaprika
1. A tofut hideg vízzel leöblítjük, lecsöpögtetjük, papírtörlővel megtöröljük. Nagyobb kockákra vágjuk.
2. Wokban olajat forrósítunk és beletesszük a tofukockákat. 1 percig sütjük. Hozzáadjuk a felkarikázott újhagymát, cukkinit, szárzellert, a megtisztított parajt, a brokkolirózsákat és a zúzott fokhagymát. 3-4 percig kevergetve pirítjuk.
3. A mártáshoz lábosba tesszük a szezámolajat, a hoisinmártást, a szójaszószt és a pirospaprikát. Felöntjük a levessel és felforraljuk. Beletesszük a zöldségeket, majd kis lángon 10 percig főzzük.
4. Előmelegített tálra tesszük, párolt rizzsel körítjük.
TIPP: Ez a recept csak zöld színű zöldségeket tartalmaz, de aki szereti a tarka színeket, tegyen bele piros húsú paprikát is.
Változat: Gombával is gazdagítható.
(Fordította: Piros Christa)