Ez az ötletekben gazdag szakácskönyv 120, nagyobbrészt olasz eredetű tésztareceptet tartalmaz. Mindegyiket ínycsiklandó színes kép illusztrálja, az ételleírások pedig könnyen követhetőek. A nemcsak hagyományos, de érdekes hozzávalókat is tartalmazó alapreceptek az ízekre és a látványra helyezik a hangsúlyt; az alapanyagok jól felhasználhatók egyéb fantáziadús pasta-változatok elkészítéséhez is.
Egy kis izelítő:
Szicíliai spagetti
Hozzávalók:
2 padlizsán
60 dkg darált marhahús
20 dkg spagetti
1 hagyma, apróra vágva
2 zúzott fokhagymagerezd
2 evőkanál sűrített paradicsom
42 dkg összedarabolt konzervparadicsom
1 teáskanál Worcestershire-szósz
1 teáskanál friss majoránna, apróra vágva, vagy 1-1 teáskanál szárított majoránna
vagy oregánó
10 dkg kimagozott, apróra vágott fekete olajbogyó
1 zöld vagy sárga húsú paprika, kimagozva, szeletekre vágva
10 dkg frissen reszelt parmezán
1,6 dl olívaolaj, egy kevés külön a kenéshez
só és bors
1. Egy 25 cm átmérőjű tortaformát kikenünk olajjal. Az alját kibéleljük sütőpapírral, s azt is átkenjük olajjal.
2. A padlizsánt felszeleteljük. Egy serpenyőben kevés olajat melegítünk, s mindkét oldalon barnára sütjük a padlizsánszeleteket. Papírtörlővel megszárítjuk.
3. Egy serpenyőben a hagymát, a fokhagymát és a darált húst állandóan kevergetve barnára pirítjuk. Hozzáadjuk a paradicsomsűrítményt, a paradicsomot, a Worcesterhsire-szószt, a majorannát vagy oregánót, a sót és a borsot. Néha megkeverve, 10 percig hagyjuk gyöngyözve főni, majd hozzáadjuk a paprikát, és még 10 percig főzzük.
4. Egy lábosban vizet forralunk kevés sóval. Beletesszük a spagettit és 1 kanál olajat, és főzzük, amíg éppen csak puha lesz (al dente). Leszűrjük, és egy tálba tesszük. Hozzáadjuk a húskeveréket, a sajtot, majd jól összekeverjük.
5. A tortasütő alján és oldalán elrendezzük a padlizsánszeleteket, ráhelyezzük a húsos spagettit, és betakarjuk a megmaradt padlizsánszeletekkel. Előmelegített sütőben 220 oC-on 40 percig sütjük. 5 percig állni hagyjuk, majd egy tálra borítjuk, eltávolítjuk a sütőpapírt, és azonnal tálaljuk.
(Fordította: Kézdy Beatrix)
ISBN: 9789639552319