A vendégváró falatok a szakácsművészet modern, rugalmas és látványos elemei.
Gusztusos "apróságok" elegáns tálalásban - a hangsúly mégis mindenkor az egyszerűségen és az ízléses tálaláson van.
Sem kés, sem villa nem szükséges hozzá - barátok viszont annál inkább, akikkel megosztjuk az élvezetet.
Friss hozzávalókból készülnek a keleti ínyencségek a dim sumtól a sushiig; a nagy tál antipasti például hosszú, nyári ebédre való; a mártások és mártogatnivalók egy családi délutánra; az egyszerű, de ínycsiklandozó tapas és meze pedig partira. A vendégváró falatok - lehetnek elegánsak vagy "lazák" - mindig nagyszerűek.
- A fejetezek régiók és kulturális egységek szerint mutatják be a spanyol tapast, a keleti mediterrán mezét, a távol-keleti dim sumot, az indiai tésztákat és a tüzes tex-mex partifalatokat.
- Színes oldalpárok szólnak a bruschettáról, a satayról és egyéb nyársakról, a tengeri finomságokról, a sushiról, a szendviszekről, a mártásokról, a pácolt olajbogyókról - és sok másról.
- A lapszélen - lépésről lépésre - képek és szövegek mutatják a tennivalókat és a "trükköket", a különleges hozzávalókról pedig megjegyzések tájékoztatnak.
Egy kis ízelítő:
Ördög lóháton
Ennek a partiételnek két változata van. Az egyikben osztrigát tekerünk baconbe, a másikban aszalt szilvát. A szilva lehet borban főzött, tölthetjük mangóchutneyval vagy egy szem mandulával. A csípős Tabasco változtatja az angyalokat a lóháton pici ördögökké.
Előkészítés: 10 perc + áztatás
Teljes főzési idő: 6 perc
Adag: 24
8 szelet bacon
12 kimagozott aszalt szilva
12 osztriga (kagylóban vagy konzerv)
2 evőkanál Worcestershire-szósz
Tabasco-szósz, ízlés szerint
1. 24 fanyársat 30 percig vízben áztatunk. Mindegyik szelet bacont 3 darabra vágjuk. Egy darab bacont egy aszalt szilva köré, nyárssal rögzítjük.
2. Az osztrigát kivesszük a kagylóból vagy leszűrjük. Worcestershire-szósszal megspricceljük, borsot szórunk rá. Mindegyiket egy szelet baconbe csomagoljuk, nyárssal rögzítjük.
3. Előmelegített grillen vagy vékonyan kivajazott barbecue-lapon sütjük, amíg a bacon ropogós lesz. Melegen tálaljuk, egy csöpp Tabasco-szósszal.